2020-05-21 14:27:08

POVRATAK UČENIKA RAZREDNE NASTAVE U ŠKOLU, 25.05.2020.GODINE

Poštovani roditelji! 

Na temelju zaključka Vlade Republike Hrvatske od 23. travnja 2020. otvorile su se škole za razrednu nastavu za određene skupine učenika i uz primjenu preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 25. svibnja 2020. škole trebaju organizirati rad u skladu s novim propisanim uvjetima:

  1. Preporučeno je poštivanje fizičke udaljenosti od 1,5 metra, iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.
  2. Ako je više učenika u razrednom odjelu, ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pritom se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.
  3. Roditelji ne potpisuju izjave i šalju djecu u školu bez obzira na svoj radni status.
  4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školu ili organiziranim prijevozom.
  5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u već uspostavljene nastavne grupe.
  6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmetni, nastava Tjelesne i zdravstvene kulture i dalje se izvodi samo na otvorenom prostoru.
  7. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25. svibnja, ali kako je rečeno – moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

Od ponedjeljka 25. svibnja 2020. svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu. Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje epidemioloških  mjera zaštite pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.

U školi će se izvoditi cijela satnica, nastava će biti organizirana u matičnoj školi u Matuljima, PŠ Jušići i PŠ Rukavac i to u svim zgradama u prijepodnevnoj smjeni, a produženi boravak korist će učenici kao i do sada, nakon nastave. 

Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave.

Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

Poštovani roditelji, vama zahvaljujem  na strpljenju i razumijevanju tijekom ova dva mjeseca rada na daljinu, a našim dragim učenicima želim sretan povratak u školu, da  budu i dalje zdravi, veseli, razigrani i sretni te da s veseljem dočekaju kraj ove teške i čudne nastavne godine! 

                                                     Ravnateljica: Astrid Massari, dipl. učitelj


Osnovna škola "Dr. Andrija Mohorovičić" Matulji